HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ
Havuz nem alma santralleri kapalı yüzme havuzlarında bağıl nemi kontrol etmek, yüksek bağıl nemin binaya, mekanik sisteme ve insan sağlığına olumsuz etkilerinden korumak için tasarlanan merkezi iklimlendirme üniteleridir.
Havuz Nem Alma Santrali Çeşitleri
%100 Taze Havalı Havuz Nem Alma Santrali Çalışma Prensibi
Mahalin taze hava ihtiyacının fazla olduğu durumlarda tercih edilen çalışma prensibidir. Ortam konfor şartından, taze hava mutlak nem değeri düşük, sıcaklık değeri dengededir. By-pass ve karışım damperi kapalı pozisyondadır. Kompresörler devre dışıdır. Mahal havası ısı geri kazanım plakasından geçirilerek dış ortama atılır, taze hava ısı geri kazanım plakasından geçirilerek mahale iletilir.
Taze hava sıcaklığının ortam konfor şartlarından düşük olduğu durumda ise sulu tip ısıtıcı serpantin veya elektrikli ısıtıcı devreye girer.
Karışım Havalı Havuz Nem Alma Santrali Çalışma Prensibi
Mahalin taze hava ihtiyacının az olduğu durumlarda tercih edilen çalışma prensibidir. Bu prensipte cihaz 2 farklı modda çalışır.
Ortam konfor şartından,taze hava mutlak nem değeri düşük, sıcaklık değeri dengededir. By-pass damperi kapalı, karışım damperi açık pozisyondadır. Kompresörler devrede değildir. Mahal havası ısı geri kazanım plakasından geçirilerek bir kısmı dışarı atılıriken, kalan kısmı karışım hücresinde taze hava ile karıştırılır. Karışan hava ısı geri kazanım plakasından geçirilerek mahale iletilir. Taze hava sıcaklığının ortam konfor şartlarından düşük olduğu durumda ise sulu tip ısıtıcı serpantin veya elektrikli ısıtıcı devreye girer.
Ortam konfor şartından, taze hava mutlak nem değeri yüksek, sıcaklık değeri düşüktür. By-pass damperi kapalı, karışım damperi açık pozisyondadır. Kompresörler devrededir. Mahal havası ısı geri kazanım plakasından geçirilerek evaporatör kısmında soğutulur. Soğuyan havanın bir kısmı dışarı atılırken, kalan kısmı karışım hücresinde taze hava ile karıştırılır. Karışan hava ısı geri kazanım plakasından geçirilerek kondenserde ısıtılarak nemi alınmış hava mahale iletilir. Kondenserde ısıtılan havanın sıcaklığının yetersiz olduğu durumda ise sulu tip ısıtıcı serpantin veya elektrikli ısıtıcı devreye girer.
İç Havalı Havuz Nem Alma Santrali Çalışma Prensibi
Mahalin taze hava ihtiyacının olmadığı durumlarda tercih edilen çalışma prensibidir. Bu prensipte cihaz 2 farklı modda çalışır.
Mahal havasının fazla nemli olduğu durumlardaki çalışma modudur. By-pass damperi kapalı, karışım damperi açık pozisyondadır. Kompresörler devrededir. Mahal havası ısı geri kazanım plakasından geçirilerek evaporatör kısmında soğutulur. Soğutulan hava karışım damperinden geçerek geri döner. Dönen hava ısı geri kazanım plakasından geçirilerek konderserde ısıtılarak nemi alınmış hava mahale iletilir.
Kondenserde ısıtılan havanın sıcaklığının yetersiz olduğu durumda ise sulu tip ısıtıcı serpantin veya elektrikli ısıtıcı mahale girer mahale iletilir.
2.MOD
Gece modu olarak bilinen bu çalışma modunda mahal havası ortam konfor şartlarındadır. By-pass damperi açık, karışım damperi kapalı pozisyondadır. Kompresörler devre dışıdır. Mahal havası By-pass damperinden geçerek tekrar mahale döner.
Mahal havası sıcaklığı ortam konfor şartından soğuk ise sulu tip ısıtıcı serpantin veya elektirikli ısıtıcı devreye girer.
Gece-Gündüz Çalışma Seneryoları
Kış Gece Pozisyonu
İç resürkile havası vasıtası ile ortamın nem ve sıcaklık degeri sabit tutulur, by-pass taze ve egzost havası damperlerinin pozisyonu ile dıs hava alınmaz.
Kış Gündüz Pozisyonu
Mahalde bulunan insan sayısına göre %10-20 arasında taze hava ve egzost damperi açık tutulur, %90-80 açık olan by-pass damperi vasıtası ile sirkülasyon sağlanır, nem ve sıcaklık istenilen değerlerde kademeli oransal olarak sabit tutulur.
Yaz Pozisyonu
Dış ortamının sıcaklığı iç ortamdan daha fazla, özgül neminin daha düşük olması durumunda bu işletim geçerlidir. Soğutma çevrimi ve son ısıtıcı kapalıdır. Heat – pipe sıcak havadan soğuk havaya ısı aktaracak yönde çalışır. Havalandırma ve nem alma işlemini dış hava oranını en fazla hissedecek şekilde yapmaktadır. İç havanın tamamına yakınının dışarı atılması sırasında fanlar çalışmaktadır.
HAVUZ KULLANIM ORANINA GÖRE ÇALIŞMA SENARYOSU
Nem Alma Santrali Ekipmanları
Nem Alma Santralinde Otomasyon Sistemi
İç sıcaklık, dış sıcaklık ve havadaki bağıl nem miktarına bağlı olarak sistemin hangi durumda çalışacağına karar vermektedir.
Oransal Nem Sensörü: Nem miktarını ölçmeye yarar.
Sıcaklık Sensörü: Dış ve iç ortamdaki sıcaklığı kontrol eder.
Basma Gazı Sensörü: Kompresör basma hattına monte edilir. Kompresör basma gazı sıcaklığını kontrol eder.
Basınç Prosestatı: Kompresör emme ve basma hattında basınç kontrolü yapar.
Defrost Sensörü: Evaporatör yüzey ısısını kontrol eder. Düşük sıcaklık durumunda buzlanmayı engellemek için by-pass selenoidini açar.
Fark Basınç Anahtarı: Taze ve dönüş havası filtresinde kirlilik kontrolü yapar.
Neden Nem Oluşur?
Ortam havasında bulunan su buharının kısmi basıncı doyma sıcaklığından düşükse ise havuz su yüzeyinde buharlaşma meydana gelir.
Havuz Nem Alma Santrali Örnek Bakım İşlemi